Як роблять ковбасу, або неправильно ты, Дядя Федор, бутерброд ешь...

darusia, 1940
— Бобик, колбасу хочешь? — Хочу! — А котлету? — … и котлету! — А чего больше — колбасу или котлету? — А всего побольше — колбасы и котлеты! (м/ф «Бобик в гостях у Барбоса»)

Є така думка, що тим, хто любить ковбасу і політику, не варто бачити, як вони (ковбаса і політика) робляться. Я ризикнула. Разом із колегами ми відвідали м'ясокомбінат «Ювілейний». І не просто так, а із певною метою. Справа в тому, що в Україні проходить проект, ініційований Інститутом споживчих еспертиз, покликаний у ході незалежних перевірок визначити, м'ясо і ковбасу яких виробників можна їсти, а яких — не варто.

Ласкаво просимо на екскурсію!

Тож, трошки про МК. Йому 15 років. На ньому працюють усього близько 800 чоловік. Потужність — більше 1000 т/добу. Тож, починаємо екскурсію.

Після того, як працівник прийняв душ та вдягнув усю необхідний спецодяг, він проходить у такий собі передбанник.


Там, крім цих великих вішалок (перед початком для на них висять великі гумові фартуки), є підставка для гумових чобіт. Коли вдягнена і ця амуніція, працівники миють руки. Далі стоїть такий пункт перепустки, який не пропускає людину до виробництва, поки вона не вставить обидві руки у спеціальні отвори. У них — фонтанчики, що видають на-гора стерилізуючу рідину. Лише після цього шлях на виробництво відкривають.

Минаємо кілька гумових дверей і потрапляємо на виробництво.
Розрізане на великі шматки м'ясо поступає на такий конвеєр.


Там його вручну ріжуть на окремі частини — відділяють шкірку, жили та зайвий жир. Усе розкладають по окремих ящиках. Усього цим займаються 33 людини. І за зміну вони обробляють просто-таки купу м'яса. Виходить приблизно таке:


Далі ящики із м'ясом везуть на переробку, наприклад, от фарш:


Але є ще дрібніше мелення:


Головний технолог запевнила нас, що текстура у нього неперевершена. Ми повірили на слово.


Ну, а далі було найцікавіше:
сосиски великі


і маленькі


сарделі


і купа різної ковбаси:




Але все це — ще не готовий продукт. Уже в упаковці ці ковбаси і сосиски їдуть варитися, або коптитися. От сюди:


До речі, нам сказали що використовують для палива лише високоякісну деревину (класний запах вона має):


Після камер копчення чи варення, ковбаса потрапляє охолоджуватися, щоправда, не до холодильника, а у спеціальні душові кабіни, де на ковбасу діють струмом охолодженої води. І лише потім ковбаса потрапляє до холодильника.


Далі продукт попадає у пакувальний цех. У понеділок він починає працювати ввечері. Адже неділя — вихідний день і пакувати у понеділок зранку нема чого :)


А далі ми потрапили на склад. Це — просто рай для ковбасоїдів. Адже там зберігається дводобовий об'єм ковбасних виробів.


І вже звідти логісти відправляють ковбаси замовникам:


Із заводу — прямо у машини:


Не обхдиться там і без цінних вказівок:


На цьому все. Результати експертизи будуть уже в середині грудня, а поки що, дякую за увагу.
darusia

darusia

Віднедавна — мешканка Києва. Дуже сумую за роботою на ТБ та за рідним містом Д.

Добавить в избранное
Автор:
darusia
Теги:

25 комментариев

avatar
0 +
Что-то кушать так захотелось.
avatar
3 +
А мне чего-то расхотелось, когда главный технолог показывала идеальную текстуру фарша :))
avatar
0 +
И лучше не знать что там в составе кроме мяса :)
avatar
0 +
Спасибо, прочла на одном дыхании!
avatar
0 +
дякую за увагу :)
avatar
5 +
есть такое же про Алан )))) сюда выложить или отдельным?
avatar
2 +
Я за отдельный пост.
avatar
0 +
Плюсанул за отдельный)
avatar
3 +
ок, разгребусь, выложу, и за одно выложу тогда уж и завод Пикник
avatar
0 +
и я за отдельный =)
avatar
0 +
А пост отличный. Спасибо, Даруся.
avatar
0 +
Ой, класс, буду тырить фотки)
Можно ведь?..
avatar
2 +
Сенсация! Там таки есть мясо! Фух…
avatar
2 +
ШОК! Там есть интернет!
avatar
1 +
Якось зовсім порожньо на комбінаті. Де решта 790 працівників?)
avatar
4 +
Мне зачем-то в голову пришла совсем дурацкая и кровожадная мысль :)
avatar
3 +
Тут еще и Днепропетровск потерял статус города-миллионника)
avatar
0 +
Даруся, Вас технологом туда не пригласили? Профессионально рассказали)
avatar
0 +
не, не звали =))) спасибо :)
avatar
0 +
Я собиралась, но по-моему так и не показала эту фотку. А тут в тему будет. Производителя не знаю, но улыбку он мне подарил, горькую несколько.
Итак, с верой в колбасу и то, что производитель веру имеет:
avatar
0 +
лично фотала )
avatar
3 +
Главное написать это имитацией старославянского шрифта — так вера крепче будет!
avatar
-3 +
а чё на вражеской мове? прикалуетесь?
avatar
4 +
Спробую відповісти Вам коректно. Мої батьки виховали мене дуже добре, і одним із принципів виховання була повага і вдячність до рідної Землі і мови. Якщо Ви не в змозі того осягунти, то це, як-то кажуть, ваші особисті проблеми.
Не думала, що тролі ще існують :)
Чтобы оставить комментарий нужно или зарегистрироваться